Přenos akce Bible 24

16. 6. 2009 13:19
Rubrika: Nezařazené

Chtěl bych krátce zhodnotit akce Bible 24, která proběhla 22. - 23. 5. 2009 v Uherském Brodě z pozice toho, který měl nastarosti živý přenos čtení na internet.

Byla to zajímavá akce. Zajímavé bylo už to, jak jsem se k tomu dostal - někdo požádal signály, jestli bysme to mohli vyřešit a protože nás není mnoho a technickou část signálů mám nastarosti já (a protože bydlím nedaleko místa konání), tak bylo rozhodnuto. Jsem lehce vytížený člověk, proto jsem na to neměl tolik prostoru a začal jsem to řešit asi týden dopředu.

Základní postavou je Jonáš, studuje režiséra na zlínské univerzitě, známe se ze studentských mší. S tím jsme se domluvili že se do toho dáme a že z toho zkusíme něco vyždímat - tedy aspoň dvě kamery. Tady to začalo. Potom nastal týden zjišťování jak to celé vlastně funguje, co všechno potřebujeme, procházel jsem všelijaké cesty, slepé cesty ("tudy ne") - důležitá byla víra a nakonec to prostě nějak vyšlo.

Jak to fungovalo

Lehce nastíním jak obraz ambonu a kostela putoval na váš monitor.

Princip kamery vynecháme, od ní putuje signál kabelem někam. Zdeňovi se podařilo asi dvě hodiny před odjezdem jakýmsi zázrakem sehnat videomix - tedy náš signál z kamery putoval do videomixu. Jak název napovídá, díky mixu jsme mohli míchat signál z více kamer (takže nakonec tři kamery se stativy, přes sto metrů s-video kabelů - kostel je veliký, před video mixem dva "odposlechové" ~ "odčumovací" monitory - viděli jsme co se děje s kamerou nahoře a vepředu). Z videomixu šel analogový signál do bílé krabičky ze které vycházel digitální signál a tedy přes firewire do počítače. V počítači (nakonec to byl asi šestý možný počítač, předchozí vždycky nějak nevyhovovaly) se pěkný kvalitní obraz převáděl na míň kvalitní a zkomprimovaný, který je ale vysílatelný na internetu na běžném připojení. Obraz se v počítači dával dohromady se zvukem.

V kostele je ozvučení, které má možný výstup, kabelem (40m) jsme ho táhli k našemu audiomixu, který byl připojený k počítači. Dále byl do audiomixu připojený zesilovač mikrofónů ke kterému byly připojeny dva mikrofony (zase asi 40m kabelu) - původně určené na snímání ruchu v kostele a scholy/varhan. Po několika hodinách jsme se odpojili od kostelního zesilovače, protože to způsobovalo brumění a všechen zvuk byl snímaný prostorovýma mikrofonama. Do audiomixu jsme pozděj různě připojovali třeba kameru ze které jsme ze záznamu pouštěli různé rozhovory apod.

Takže to máme obraz i zvuk v počítači, který nám obojí kóduje do vysílatelného signálu. Náš počítač byl připojený k internetu (přes 40m kabel do switche v kostele) a měl jakousi veřejnou ip. Tedy se na něj dalo připojit a sledovat vysílání, které produkoval. Ovšem kapacita internetové linky v kostele vy stěží utáhla dva uživatele - proto je tady server. Počítač někde ve světě, který je na hodně rychlém internetu. Ten tedy právě z toho našeho počítače "sledoval" námi vysílané video a poskytoval ten samý signál vám všem ostatním.

Snažil jsem se to zkrátit, snad se povedlo. Ještě dodám, co se týká věcí, co jsem vezl v autě - Jonáš (při naší obhlídce prostor v kostele asi pět dní před akcí) si správně všiml rezerv v osvětlení ambonu a tak jsme vezli ještě dvě poměrně velká světla i se stativy (druhé osvětlovalo scholy na kúru).

Samotná akce

Sám za sebe můžu říct, že akce to byla velice zajímavá. Je pravda, že jsme v tom našem koutku nemohli sledovat a vnímat všechno, co bylo čteno, ale i tak se do mě během těch asi 17 hodin (5h spánek a pak nějaké to jídlo) co jsem v kostele strávil, navalilo spousta Božího slova. Protože občas některý z těch necelých 200 čtenářů vypadl, měli jsme někteří postupně příležitost sami k ambonu přistoupit - to bylo super. Aspoň teda já jsem si zakázal na nějakou dobu se věnovat té veškeré technice a řešil jsem jenom Boží slovo.

Kdo se podílel

Po celou dobu jsme byli ve čtyřech lidech v sestavě já, Jonáš (student režie na UTB), Zdeňa (student kamery na UTB) a Zdeňa (externí spolupracovník TV Noe - dobrovolní ve Zlíně, jinak student). V pátek večer s námi ještě několik hodin pobyl Mára (student střihu na UTB). S klukama se známe ze studentských mší ve Zlíně (a ještě i tak všelijak různě).

Pro zajímavější obraz si občas někdo stoupl za kameru a švejkoval s ní (pěkný výraz od Jonáše). Někdo seděl u videomixu a přepínal záběry. Potom bylo potřeba občas mrknou na počítač, jestli to šlape (po 18h přišel první a jediný výpadek streamu, co 10 minut bylo potřeba kliknout na okýnko aktualizace windows, že teď opravdu nechceme počítač restartovat a že to za 5 minut nemá systém udělat sám). Dál bylo potřeba sledovat hladinu zvuku, což se muselo řešit přes dva zesilovače a počítač. Všichni jsme se u všeho střídali jak na co měl kdo chuť. U videomixu občas pomohl i malý Franta, který nás na pár hodin v sobotu navštívil.

Mimo to jsme pořídili na čtvrtou kameru pár rozhovorů (např. s biskupem Hrdličkou), které jste mohli během pauz ve čtení vidět.

Poděkování

  • Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, kde si Jonáš jako její student mohl zapůjčit některé potřebné věci
  • TV studio při UTB za realizaci streamu, vypůjčení několika potřebných věcí a důležité předané informace
  • Gemnet Uherský Brod, že nám vyšli vstříc s internetem v kostele
  • (Pro mě) Neznámý člověk z  budovy divadla, který nám zapůjčil video mix
  • Fara Uherský Brod, resp. celý děkanát
  • Kája Suchánek, technický asistent děkanátu, naše spojka
  • Neposeda
  • signály.cz - každému z realizačního týmu, protože všichni byli nějak zapojeni
  • Simonds, pilové pásy Dudr - vypůjčení pc

 

Trochu něco ze statistik

Odchozích dat ze serveru: 133GB
tedy 635 Hodino-připojení
Průměrně 31 připojení
Maximum připojení v jednu chvíli 53

Průměrná doba připojení 18 minut
Asi 40 připojení bylo v trvání nad 4 hodiny
Asi 150 připojení bylo v trvání 1-4 hodiny
Asi 350 připojení bylo v trvání 15 minut až hodina

Datový tok byl (+-) 500kbps, tzn 61 kB/s
tedy 3,5 MB/minuta
tedy 214 MB/h

Zobrazeno 2178×

Komentáře

katerzina

Jo, tak to je mazec:) Jste dobří!

Piki

No...sice sem to neviděl ale podle těch ukázek to vypadá fakt dobře! Jste borci:)

Zobrazit 13 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona